Lees verder
De CO2-levering vanuit de industrie aan de glastuinbouw loopt vast door keuzes in het Klimaatakkoord. Dat melden de belangenvereniging Glastuinbouw Nederland, Shell Pernis en CO2-leverancier OCAP.
Redactie / Westland

Voor de industrie is CO2 een bijproduct. In de glastuinbouw is het een onmisbare grondstof voor de plantenteelt. Daarom levert OCAP jaarlijks 300.000 ton bij Shell Pernis opgewekte zuivere CO2 aan de glastuinbouw in het Westland en omgeving. Die levering dreigt te verdwijnen, nu het kabinet vanwege de Klimaatdoelstellingen zwaar inzet op het afvangen en opslaan van CO2 (CCS).

Als de toekomstige CO2-voorziening aan de sector hierdoor in gevaar komt, zal het gevolg zijn dat telers weer vaker de WKK’s en ketels op hun bedrijf inzetten met als doel zelf CO2 op te wekken, zo waarschuwen de partijen. Dat gaat lijnrecht tegen de geplande energietransitie in de sector in, want die is juist gericht op het verminderen van de CO2-productie door middel van geothermie, restwarmte, energiebesparing en elektrificatie.

Ondanks eerdere toezeggingen van het kabinet dat de CO2-levering aan glastuinbouwers niet in gevaar zou komen, blijft het tot nu toe stil in Den Haag. De partijen willen nu snel duidelijkheid, want uiterlijk 1 juni 2020 moeten aanvragen en investeringen worden voorbereid voor subsidieaanvragen in verband met de aangekondigde najaarsronde van de SDE++, waarmee de energietransitie wordt gesubsidieerd.

Beeld: Pavlo Baliukh/Shutterstock