Lees verder
Wetenschappers hebben per ongeluk een mutant enzym gemaakt dat plastic flessen afbreekt. Deze doorbraak kan een oplossing bieden voor de wereldwijde plastic afvalcrisis door volledige recycling van PET-flessen mogelijk te maken.
Redactie / Portsmouth

In 2016 ontdekten Japanse wetenschappers de eerste bacterie die van nature was geëvolueerd om plastic te eten op een afvalstortplaats. Wetenschappers hebben nu de structuur onthuld van het cruciale enzym dat door deze bacterie wordt geproduceerd. Na het te hebben aangepast om te zien hoe het zich had ontwikkeld, bleek het molecuul onbedoeld nog beter in het afbreken van PET (polyethyleentereftalaat) dan voorzien.

Oorspronkelijke componenten

Prof John McGeehan, aan de Universiteit van Portsmouth, VK, die samen met het National Renewable Energy Laboratory (NREL) van het Amerikaanse Department of Energy het internationale onderzoeksteam leidde, noemt de bevinding in de Engelse krant The Guardian ‘een beetje een schok’ en voegt eraan toe ‘wat we hopen dit te doen is dit enzym gebruiken om plastic terug te brengen in zijn oorspronkelijke componenten, zodat we het letterlijk terug kunnen recyclen naar plastic. ‘

Eerder werk heeft aangetoond dat sommige schimmels PET kunnen afbreken, maar bacteriën zijn gemakkelijker industrieel te gebruiken.

Het artikel, ‘Characterization and engineering of a plastic-degrading aromatic polyesterase,’ wordt deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).