Lees verder
ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. Eén jaar na de start van de bouw van de fabriek viert het voedseltechnologiebedrijf uit Glasgow (voorheen 3F BIO) de voltooiing van de bouwfase van een van 's werelds grootste eiwit producerende productielocaties.
Redactie / Sas van Gent
Alternative Chicken tenders

De wereldwijde eiwitconsumptie zal naar verwachting in de komende 30 jaar verdubbelen. Met dierlijke eiwitten is die vraag niet in te vullen, want de veehouderijsector is nu al verantwoordelijk voor 15% van alle broeikasgasemissies. Daarom is het produceren van enorme hoeveelheden smakelijke, voedzame en duurzame alternatieve eiwitten van belang. Jim Laird, CEO van ENOUGH: “Op dit moment is er een beperking van de groei vanwege de beperkte capaciteit van de toeleveringsketen om hoogwaardige eiwitbronnen op schaal te kunnen leveren, waarmee lekkere voedingsmiddelen gemaakt kunnen worden.”

Andrew Beasley, commercieel directeur van ENOUGH: “We ondersteunen voedselbedrijven om duurzame voedingsmiddelen te produceren die niet alleen heerlijk smaken, maar ook gezond en voedzaam zijn. Het gebruik van minimale processen en korte ingrediëntenlijsten zal vertrouwen geven aan zowel bedrijven, retailers als consumenten en is belangrijk voor de verdere groei van de sector.”

Franck Monmont, Managing Director voor Cargill’s Starches, Sweeteners and Texturizers Business in Europa: “Deze samenwerking met ENOUGH helpt onze missie te realiseren om de wereld op een veilige, verantwoorde en duurzame manier te voeden.”

Fermentatie

ENOUGH kweekt ABUNDA® mycoproteïne door schimmels te fermenteren met behulp van hernieuwbare grondstoffen. Zo wordt een zo duurzaam mogelijke bron van voedseleiwitten gemaakt. De impact van het overschakelen van 1 miljoen ton dierlijke bronnen naar ABUNDA staat gelijk aan het vervangen van 5 miljoen koeien, of meer dan 1,2 miljard kippen, en het verminderen van meer dan 6 miljoen ton CO2-uitstoot of het planten van meer dan 30 miljoen bomen.

De fabriek in Zeeland is 15.000 vierkante meter groot en heeft een productiecapaciteit van 10.000 ton per jaar. De fabriek bevindt zich naast de Cargill-fabriek in Sas van Gent, waarmee efficiënt en zero-waste kan worden samengewerkt. De plannen zijn om 60.000 ton te produceren in 2027.

ENOUGH is onderdeel van het Europese project Plenitude, waarbij partners uit de volledige productieketen zijn betrokken. De onderneming wordt ondersteund door de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU), met een financiering van €16,9 miljoen.

Beeld: ENOUGH