Lees verder
De aanvraag van Nedstack voor financiering van een Fuel Cell Giga Factory (FCGF) in Arnhem is gehonoreerd door zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid. Daarmee is het startschot gegeven voor de geautomatiseerde productie van grote volumes waterstofbrandstofcellen.
Redactie / Arnhem

De fabriek zal een plek krijgen op duurzaam Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. De verwachting is dat eind 2023 met de bouw en installatiewerkzaamheden kan worden gestart. De fabriek zal gefaseerd in gebruik worden genomen en eind 2026 op volle kracht draaien. Dan worden er vijf miljoen cellen per jaar geproduceerd.

Nedstack is een spin-out van AkzoNobel en ontwikkelt en produceert brandstofceloplossingen voor toepassingen met een hoog vermogen, zoals de scheepvaart, industrie en grootschalige ‘off-grid’ toepassingen, zoals evenementen. Met de komst van het nieuwe productiesysteem wordt Nedstack een belangrijke Europese speler in de explosief groeiende vraag naar energie uit waterstof om aan de klimaatopgave te voldoen.

Shared Facility

Naast de fabriek zet Nedstack ook een shared facility op voor de doorontwikkeling van de brandstofceltechnologie van andere bedrijven. Connectr, een samenwerking tussen IPKW, de HAN, OostNL en Kiemt, ondersteunt Nedstack bij het ontwikkelen en exploiteren van deze shared facility.

De financiering van Nedstack is mogelijk dankzij het Important Projects Common European Interest project (IPCEI) van de Europese Commissie. De Nederlandse overheid heeft € 21,7 miljoen aan financiële steun toegezegd.

Kijk voor meer informatie op de website van Nedstack.

Beeld: Nedstack