Lees verder
De demofabriek van Photanol op Chemiepark Delfzijl is gestart met produceren, meldt het platform Industrielinqs. Doel van de fabriek is om op grotere schaal melkzuur uit CO2 te produceren met behulp van zelfgekweekte cyanobacteriën (blauwalg). Tot nu toe werden alleen tests gedaan met wilde cyanobacteriën.
Redactie / Delfzijl

Melkzuur is een biogrondstof waaruit onder meer biobased plastics (PLA), verzorgingsproducten en brandstof kan worden gemaakt. Daarmee vormt de nieuwste stap van Photanol een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van de noordelijke biobased industrie en de transitie naar een circulaire economie.

De demofabriek heeft een capaciteit van 10 ton per jaar en vormt een essentiële tussenstap in de opschaling tot een commerciële fabriek. In 2023 verwacht Photanol 30 kiloton per jaar te kunnen produceren en in 2024 zal een volledige commerciële fabriek operationeel zijn, is de verwachting.

Het mooie van de technologie van Photanol is dat de bacteriën onder invloed van zonlicht CO2 direct kunnen omzetten in een product. Andere voedingsbronnen zijn niet nodig. Er zijn ook geen tussenstappen nodig zoals het laten groeien, oogsten en behandelen van gewassen. De technologie van Photanol vormt dan ook een commercieel interessante oplossing voor het CO2-probleem, die bijdraagt aan de doelstellingen van de EU: in 2030 moet 25% van de chemicaliën en materialen gebaseerd zijn op hernieuwbare grondstoffen.

Meer informatie is te vinden op de website van Photanol.

Beeld: Photanol/YouTube