Lees verder
Photanol heeft € 8 miljoen binnengehaald bij aandeelhouders voor de bouw van een demo-plant in Delfzijl, voor de productie van chemicaliën uit CO2 en zonlicht. De fabriek komt op de locatie van Photanol-partner AkzoNobel Specialty Chemicals en moet in 2020 operationeel zijn.
Redactie / Delfzijl

Photanol maakt gebruik van gemodificeerde cyanobacteriën om chemicaliën te produceren uit CO2 via fotosynthese. De demofabriek is een essentiële stap naar opschaling van de productie van organische zuren die kunnen worden gebruikt in biologisch afbreekbare kunststoffen, producten voor persoonlijke verzorging en als tussenproducten voor de chemische industrie.

Nieuwe aandeelhouders

Naast de bestaande aandeelhouders, UvA Ventures Holding en Icos Capital zijn er ook drie nieuwe partijen die investeren in de demo-plant: GROEIfonds, Innovatiefonds Noord-Nederland en Investeringsfonds Groningen. Volgens Sytze Hellinga, Investment Manager bij GROEIfonds stimuleert deze opschaling van Photanol de regionale ontwikkeling en implementatie van schone innovaties in de chemie. ‘Het toont aan dat het Groningse ecosysteem voor cleantech-innovaties werkt.’

‘We willen de wereld bewijzen dat we een groot verschil kunnen maken door schone chemicaliën te produceren en tegelijkertijd de CO2-belasting van het milieu te verminderen’, zegt CEO Véronique de Bruijn.