Lees verder
Het Schotse foodtech-bedrijf ENOUGH (voorheen 3F BIO) gaat de grootste nieuwe eiwitboerderij zonder dieren bouwen in Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen).
Redactie / Sas van Gent

ENOUGH ontwikkelde een fermentatietechniek om mycoproteïnen te maken: ‘fungi food’, ofwel eiwitten uit schimmels. Ze zijn ideaal voor de productie van vleesvervangers. De schimmels worden gevoed met suikers, onder meer afkomstig uit graan van ‘buurman’ Cargill in Sas van Gent. De reststoffen uit het proces worden weer verwerkt in Cargill’s bio-ethanol-fabriek. Daardoor kan de eiwitfabriek zonder afval produceren.

De nieuwe fabriek van 15.000m2 gaat € 42 miljoen kosten en zal in 2022 operationeel zijn, aanvankelijk met een capaciteit van 10.000 ton plantaardig eiwit per jaar. Dat levert 25 nieuwe banen op. Dit aantal groeit naar het dubbele als de fabriek in 2027 zijn volledige capaciteit van 50.000 ton per jaar bereikt; genoeg om het dierlijk eiwit van 5 miljoen koeien of 1,2 miljard kippen te vervangen. Dat betekent een CO2-besparing van 1 miljard kilo per jaar, vergelijkbaar met de aanplant van 30 miljoen bomen.

Circular Biobased Delta (CBBD) was nauw betrokken bij de voorbereidingen van de bouw, als onderdeel van haar Sugar Delta programma. Samen met Impuls Zeeland en The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) hielp CBBD bij het vinden van investeerders en het leggen van contacten met banken. Het Bio-based Industries Consortium (BBI JU) steunt de nieuwe faciliteit als een van haar 11 vlaggenschipprojecten met € 6,9 miljoen financiering, als onderdeel van het project Plenitude, waarbij partners uit de volledige waardeketen zijn betrokken. NFIA en Invest in Zeeland begeleidden de komst van de Schotse start-up naar Sas van Gent.

Beeld: ENOUGH/Abunda