Lees verder
Air Liquide en BASF zijn van plan om in Antwerpen de grootste grensoverschrijdende waardeketen voor koolstofafvang en -opslag (CCS) ter wereld te ontwikkelen. Het doel is om de CO2-uitstoot van de industriële cluster in de Antwerpse haven aanzienlijk te verminderen.
Redactie / Antwerpen

Het gezamenlijke project “Kairos@C” is door de Europese Commissie geselecteerd voor financiering via haar Innovatiefonds, als een van de zeven grootschalige projecten uit meer dan 300 aanvragen.

Kairos@C zal door Air Liquide en BASF gezamenlijk worden ontwikkeld op haar Antwerpse chemiesite. Door 14,2 miljoen ton CO2 te vermijden tijdens de eerste 10 jaar van de exploitatie, zal dit project aanzienlijk bijdragen tot de EU-doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Antwerp@C

Kairos@C effent het pad voor de volgende fasen van CO2-reductie in de haven van Antwerpen. Het project zal ook worden aangesloten op gedeelde CO2-transport- en -exportinfrastructuur, waaronder een eerste CO2-liquefactie- en -exportterminal, die zal worden gebouwd in het kader van “Antwerp@C”, een consortium dat ernaar streeft de CO2-uitstoot in de haven van Antwerpen tegen 2030 te halveren. Air Liquide en BASF zijn stichtende leden van Antwerp@C.

Volgens Martin Brudermüller, voorzitter van de raad van bestuur van BASF SE, is CCS een aantrekkelijke oplossing om de CO2-emissies van productieprocessen op industriële schaal binnen een relatief kort tijdsbestek te verminderen. “Daarom kan Kairos@C een nieuwe belangrijke stap worden op onze weg naar klimaatneutraliteit.” Het is de bedoeling dat het project in 2025 operationeel is.

Het Europees Innovatiefonds is een van de grootste programma’s ter wereld voor de bevordering van innovatieve koolstofarme technologieën om de Europese industrie koolstofvrij te maken.

Voor meer informatie, zie de BASF-website.

Beeld: BASF