Lees verder
De Rotterdamse haven loopt miljarden aan investeringen van internationale chemiebedrijven mis door onduidelijkheid over de klimaateisen in Nederland. Vooral de haven van Antwerpen profiteert daarvan. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.
Redactie / Rotterdam

Robert Tieman, secretaris van de Havenvereniging Rotterdam en werkzaam bij LyondellBasell, stelt in het AD dat in 2018 een kleine € 2 miljard aan investeringen in de chemie naar Antwerpen ging, in plaats van Rotterdam. Binnenkort loopt Rotterdam waarschijnlijk nog eens € 2,7 miljard euro mis doordat het Britse Ineos een nieuwe fabriek in Antwerpen bouwt, in plaats van op de Maasvlakte. Het Antwerps Havenbedrijf verwacht voor de volgende vijf jaar voor zo’n € 10 miljard aan nieuwe investeringen binnen te slepen.

Onzekerheid door klimaatdiscussie

Volgens Tieman is dit een gevolg van onzekerheid door de klimaatdiscussie in Nederland; het kabinet wil 49% CO2-reductie in 2030, terwijl de Europese ambitie 40% is. Ook Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW is kritisch: ‘Wij stralen naar potentiële investeerders uit dat we nog een ‘kop’ op de Europese milieumaatregelen zetten. Daarmee raken wij buitenlandse investeringen kwijt.’ Volgens Colette Alma, directeur van de Koninlijke VNCI speelt de klimaatdiscussie zeker een rol in de motivatie van internationale bedrijven om Nederland te mijden. Zij wil dat daar een onderzoek naar komt.

Henk Volberda, hoogleraar ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit, wijst er echter op dat Rotterdam een voorsprong heeft op Antwerpen als het gaat om verduurzaming en groene chemie. Op de langere termijn zal die keuze juist meer bedrijvigheid opleveren, denkt hij.