Lees verder
Begin februari wordt tijdens de Bouwbeurs de Nederlandse Bouwprijs 2019 uitgereikt. Dit keer blijkt circulair en/of biobased bouwen bij veel inzendingen een belangrijke rol te spelen. Een aantal van de nominaties is eerder beschreven in Agro&Chemie.
Redactie / Utrecht
  • Het Biosintrum in Ooststellingwerf (categorie Gebouwen): een kennis- en innovatiecentrum met een niet-alledaagse vorm, dat voor meer dan 80% uit biobased materialen bestaat. De jury ziet dit als een voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen, circulair bouwen én totale groene inpassing in het ontwerp.’ Architect Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects is bovendien een van de genomineerden in de categorie Jong Talent.
  • Circl in Amsterdam (categorie Gebouwen): het circulair paviljoen van ABN AMRO, dat zelfvoorzienend is in energie en waarin zoveel mogelijk gebruikte materialen zijn toegepast. Het gebouw is bovendien geheel demontabel. Lovende woorden spreekt de jury uit over de eerste grote toepassing van gelijkstroom in plaats van wisselstroom en het opstellen van een gebouwpaspoort, waarin de herkomst van diverse componenten is terug te vinden.
  • Circulair beton (categorie Bouwmaterialen & -systemen): met de Smart Liberator, een innovatieve puinvergruizer scheidt New Horizon oud beton in de basisbestanddelen zand, grind en cement. Zo’n 30-40% van het herwonnen cement is nog als ‘nieuw cement’ te gebruiken. Daarmee wordt veel CO2 bespaard.
  • Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl (categorie Civiele kunstwerken): een biocomposiet fietsbrug over het Van Harinxmakanaal met een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter en in totaal 66 meter biocomposiet brugdek. Hierbij vormen hernieuwbare grondstoffen zoals vlas en hars de basis. De jury looft het interessante ontwerpproces en de gedurfde materiaalkeuze.

De Nederlandse Bouwprijs wordt al sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt aan projecten en talenten die grensverleggend, innovatief en verrassend zijn. De jury staat onder voorzitterschap van Louise Vet (NIOO-KNAW). De uitreiking vindt plaats op 4 februari tijdens de BouwBeurs 2019, die van 4 t/m 8 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.