Lees verder
In de Friese gemeente Ooststellingwerf in Friesland verrijst het Biosintrum, een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Deze blikvanger maakt de ambities van de gemeente op het gebied van de biobased economy zichtbaar.
Redactie / Nederland

Het 1.000 m2 grote, Y-vormige gebouw maakt optimaal gebruik van het licht en de warmte van de zon en zit boordevol innovatieve duurzame systemen en toepassingen op het gebied van verwarmen, ventileren en isoleren. De bouwmaterialen zijn voor 80% biobased. Zo zijn er vloeren van leem, gewonnen op het omliggende terrein, met daarop marmoleum van cacaoschillen. Als wandisolatie worden katoenvezels uit oude spijkerbroeken verwerkt. De houten constructie is gemaakt van Accoya: geacetyleerd naaldhout dat een langere levensduur heeft dan tropisch hardhout.

Ook in het interieur staan natuurlijke materialen centraal, zoals de Lisdodde, die op lokale veenweiden groeit. De stopcontacten worden gemaakt van bioplastics uit mais.

Kennisdeling centraal

Kennisdeling tussen bedrijven en het onderwijs staat al in het ontwerp- en bouwproces voorop. Paul de Ruiter Architects maakte het ontwerp, NHL Hogeschool adviseert over het gebruik van biobased materialen, studenten van Van Hall Larenstein berekenen de energieneutraliteit en waterbesparing van het gebouw en studenten van Stenden Hogeschool ontwikkelen de horecaconcepten. Samen zorgen zijn ervoor dat de hoogste categorie van het BREAAM duurzaamheidskeurmerk wordt behaald: Outstanding.

Multifunctioneel

Eind dit jaar wordt het Biosintrum opgeleverd. Het zal dan een multifunctioneel inzetbaar gebouw zijn, dat gebruikt kan worden door partijen uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Er zijn kantoren, studieplekken, vergaderruimtes, een congres- en een collegezaal, flexwerkplekken en een laboratorium. Het restaurant in het atrium wordt bevoorraad door een eigen groente- en kruidentuin van 1.500 vierkante meter, pal naast het gebouw. Hier kunnen gasten straks eten met bestek dat is gemaakt is van reststoffen uit de aardappelindustrie.