Lees verder
Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) heeft een nieuwe naam gekregen: MNEXT. Onder die vlag gaan Avans Hogeschool en HZ University zich bezighouden met meerdere thema's binnen de brede energie- en materialentransitie. Dat werd donderdag (15 juni) aangekondigd tijdens het Future Rethinkers congres in Etten Leur.
Redactie / Etten-Leur

CoE BBE werd 10 jaar geleden door de twee Zuidwest-Nederlandse hogescholen opgericht om samen met het MKB te werken aan de biobased kant van de materialentransitie. De uitdaging om fossiele grondstoffen te vervangen door grondstoffen van biogene oorsprong overlapt op vele aspecten met die van de energietransitie en de van de circulaire economie als geheel: help de samenleving van de fossiele brandstoffen af, richting hernieuwbaarheid, minder afval, minder emissies en meer duurzaamheid. De materialen- en de energietransitie richten zich op beide zo’n duurzame toekomst en zijn technisch sterk met elkaar verbonden.

MNEXT pakt de kans om deze transities samen te versnellen. Door praktijkgericht onderzoek met studenten, docenten en onderzoekers uit te voeren wil MNEXT met het MKB de brug vormen tussen innovatie en de (toekomstige) samenleving. Studenten horen daarbij. Dat zijn de échte Future Rethinkers; zij gaan met een andere manier van denken het echte verschil maken. Rethink the Future, steeds weer opnieuw in deze veranderende wereld.

Biobased blijft belangrijk

Dit wil niet zeggen dat MNEXT nu wegkijkt van de focus die 10 jaar lang centraal stond bij CoE BBE. De biobased materialentransitie blijft belangrijk. Het huidige portfolio van 5 biobased lectoraten en 1 lectoraat Smart Energy blijft dan ook overeind en wordt binnenkort versterkt met ten minste 2 lectoraten die onderzoek doen naar de energietransitie. Ook wordt gezocht naar synergie tussen beide transities. Zonnepanelen van biobased materiaal? Wie zal het zeggen.

Kijk voor meer informatie op de nieuwe website van MNEXT.

Beeld: windmolens in een koolzaadveld, schone energie en hernieuwbare grondstoffen (Animaflora PicsStock/Shutterstock)