De lector Biobased Transities doet onderzoek, geeft voorlichting en stimuleert zo het adoptieproces van innovatieve en al bestaande biobased toepassingen in de productieketens en ook later in de keten bij inkopende consumenten en overheden. Tot de taken behoort ook het inrichten van een kenniskring met docenten, onderzoekers, experts uit het bedrijfsleven en studenten. Vanuit deze kenniskring worden ondernemers ondersteund met hun innovatieve producten, via o.a. objectieve en betrouwbare business cases.
Daarnaast gaat de nieuwe lector relevante, aantrekkelijke, uitdagende en herkenbare onderzoeksprojecten ontwikkelen, uitvoeren en valoriseren. Dankzij een groot, relevant netwerk wordt een moeiteloze wisselwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gecreëerd. Bekendheid van onderzoeksresultaten wordt bevorderd via publicaties, lezingen, demonstraties en allerlei vormen van onderwijs.
Samenwerking
De lector Biobased Transities gaat aan het werk binnen het nieuwe lectoraat Biobased Transities van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) in Breda. CoE BBE is een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Er werkt een internationaal team met zo’n 90 bevlogen collega’s, die echt overal vandaan komen. Dat betekent dat er naast Nederlands ook in het Engels wordt gecommuniceerd. De sfeer is toegankelijk en vol humor. De lijnen zijn kort; aan hiërarchie wordt niet gedaan.
In de Circulaire Biobased Delta (regio West-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland) wordt al 10 jaar flink ingezet op de ontwikkeling van duurzame biobased technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om fossiele grondstoffen te vervangen door grondstoffen van recente plantaardige herkomst. CoE BBE wil met die technologie ook business realiseren, zodat het nog meer toegevoegde waarde krijgt. Zo helpt CoE BBE bedrijven hun biobased ambities waar te maken door met hen het hbo-onderwijs te vernieuwen en praktijkgericht onderzoek uit te voeren dat er toe doet. De missie is professionals op te leiden die de transitie naar de nieuwe wereld, ‘De Biobased Economy’, vorm kunnen geven. Daarvoor zijn verschillende activiteiten, projecten en programma’s opgezet met drie pijlers: onderwijs, onderzoek en business support.
Lectoren spelen hierin een mooie rol waarin ze impact maken op de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk. Ze krijgen veel vrijheid om dingen te ontdekken en te verbeteren, en het beste uit henzelf te halen. En door zichzelf te ontwikkelen, dragen ze ook bij aan onze verdere vakinhoudelijke professionalisering.
Solliciteren kan tot 5 december. Kijk op de website van CoE BBE voor details over de functie, lopende onderzoeken, arbeidsvoorwaarden en de verdere sollicitatie-procedure.
Beeld: Lisa A/Shutterstock