Lees verder
Circulair en biobased bouwen is niet alleen een kwestie van de bouwmaterialen vervangen; hele processen, disciplines, bedrijven en wet- en regelgeving moeten op de schop. Om een goed beeld te krijgen van wat er nodig is een standaard te kunnen formuleren, start op 1 maart 2019 het 'Interreg 2 Zeeën' project Circular Biobased Construction Industry (CBCI).
Redactie / Breda

Vooral het testen van deze materialen volgens alle veiligheids- en brandwerende eisen speelt een belangrijke rol in dit project. Iedere stap in dit proces wordt gevolgd, vastgelegd en geanalyseerd om vervolgens van te leren en de kennis te delen. Hiervoor worden laboratoria in België, Nederland en Engeland ingezet, waaronder het SPARK Maker Space lab in Den Bosch. Het is de bedoeling dat er na afloop een bruikbare standaard voor de bouwwereld kan worden gerealiseerd, inclusief bijbehorende wet- en regelgeving.

Partners

Avans is lead partner in het project, waarbij onder meer het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE), het Expertisecentrum voor Technische Innovatie (ETI) en het Expertisecentrum Sustainable Business zijn betrokken. Studenten van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences uit onder meer de studierichtingen Bouwkunde, Milieukunde, Industrial Engineering, Technische bestuurskunde en Communicatie en Multimediadesign doen mee. Andere samenwerkingspartners zijn KU Leuven (België), de University of Bath (Engeland), Kamp, CSTC-WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw, Emergis en de provincie Zeeland. Verder zijn er 18 overzeese partners. Zij dragen bij in de kennis van materialen en business modellen, de projectorganisatie en het testen van prototypes. Het project CBCI heeft een looptijd van vier jaar en er is in totaal € 7 miljoen mee gemoeid.