Lees verder
Voor het eerst is het mogelijk cement terug te winnen uit beton en daarmee opnieuw beton te maken. New Horizon Urban Mining en de Rutte Groep uit Amsterdam zijn erin geslaagd een machine te bouwen die de oorspronkelijke ingrediënten cement, zand en grind mechanisch van elkaar scheidt.
Redactie / Amsterdam

New Horizon Urban Mining won met deze vinding in oktober vorig jaar de ABN AMRO Innovation Challenge Award 2017. Op de beurs Provada in Amsterdam werd het gerecyclede cement, ‘Freement’ genoemd, deze maand voor het eerst gepresenteerd aan de professionele vastgoedwereld.

De vondst is van belang omdat de productie van beton verantwoordelijk is voor 9 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De grootste vervuiler in beton is cement. Tot nu toe werd beton gerecycled, door het te vergruizen en met nieuw beton te mengen.

Met de nieuwe machine wordt het beton net zo lang ‘gekauwd’ tot de drie oorspronkelijke grondstoffen over zijn: grind, zand en cement. De capaciteit is 130.000 ton per jaar.

Het bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt panden en wil er zoveel mogelijk waardevolle materialen uit halen die weer opnieuw te gebruiken zijn. Door de nieuwe vinding zijn oude gebouwen meer geld waard.