Lees verder
De CO2-footprint van beton kan worden gehalveerd dankzij een vinding van onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA). De vinding, die onder de naam CarbonBuilt op de markt wordt gebracht, slaat CO2 op in beton. Dat meldt het vakblad Cobouw.
Redactie / Los Angeles

De inspiratie voor CarbonBuilt is ontleend aan zeeschelpen. Die bestaan uit calciumcarbonaat: het oorspronkelijke cement van de natuur. De onderzoekers vervingen het gebruikelijke calciumsilicaat in cement door gehydrateerde kalk (calciumhydroxide) en lieten rookgassen uit de industrie hiermee reageren, waarbij calciumcarbonaat ontstaat dat CO2 opslaat. Op die manier ontstaat een groen cement. Na uitharding blijft het CO2 hierin permanent opgeslagen.

In een demonstratieproject in Wyoming zijn inmiddels 10.000 betonblokken geproduceerd met rookgassen van een naastgelegen kolencentrale. Per betonblok is ongeveer eenderde kilogram CO2 opgeslagen. Het ontbreken van de noodzaak om CO2 af te vangen maakt het procédé betaalbaar. CarbonBuilt claimt bovendien dat het beton net zo sterk is traditioneel beton.

De vinding won recent de NRG COSIA Carbon XPRIZE-prijs van $7,5 miljoen voor de doorontwikkeling van het idee.

Beeld: CarbonBuilt/YouTube