Lees verder
Veramaris, de joint venture van DSM en Evonik die duurzame omega-3 olie uit natuurlijke zee-algen maakt, vierde op 4 juni het bereiken van het hoogste punt van haar nieuwe fabriek in Blair, Nebraska (VS), in aanwezigheid van gouverneur Mike Foley.
Redactie / Blair

De bouw van de fabriek van $ 200 miljoen vordert volgens plan en is met deze mijlpaal halverwege. Commerciële hoeveelheden algenolie zullen medio 2019 leverbaar zijn. Op pilotschaal wordt reeds algenolie geleverd aan geselecteerde diervoederproducenten en landbouwers.

‘Onze algenolie is het antwoord op de vraag naar een ​​duurzame bron van de omega-3 vetzuren EPA en DHA. De herkomst van alle grondstoffen die in ons proces worden gebruikt, is volledig traceerbaar’, zegt Karim Kurmaly, CEO van Veramaris.

De oorspronkelijke jaarlijkse productiecapaciteit van de fabriek in Nebraska zal ongeveer 15 procent bedragen van de huidige jaarlijkse vraag vanuit zalmkwekerijen wereldwijd.

Veramaris gebruikt lokaal geproduceerde suiker in het fermentatieproces. De algensoort die wordt toegepast, Schizochytrium, heeft het voordeel dat deze de essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA produceert en de resulterende olie heeft een concentratie van meer dan 50 procent. De productielocatie zal volledig afvalvrij zijn.

De kloof overbruggen

De omega-3-vetzuren EPA en DHA die worden toegevoegd aan veevoer waren tot voor kort bijna uitsluitend afkomstig van mariene bronnen. Momenteel wordt in totaal 16 miljoen ton wilde vis gevangen voor de productie van visolie en vismeel. Met de hulp van natuurlijke zeealgen draagt ​​Veramaris bij aan het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod voor omega-3 EPA en DHA, en helpt het om het zeeleven en de biodiversiteit in de oceanen te behouden.

De succesvolle product- en procesontwikkeling was alleen mogelijk dankzij de complementaire competenties die Evonik en DSM inbrengen: DSM heeft expertise in de teelt van mariene organismen, waaronder algen, en veel ervaring met biotechnologie in ontwikkeling en operaties. De focus van Evonik ligt op het ontwikkelen van industriële biotechnologieprocessen en het exploiteren van competitief grootschalige productielocaties voor fermentatieve aminozuren.

Samenwerking

Om een ​​positieve verandering in de voederproductie en voedselconsumptie te bewerkstelligen, werkt Veramaris intensief samen met alle belanghebbenden in de hele waardeketen, inclusief veevoederproducenten, boeren, detailhandelaren en NGO’s. Deze samenwerking stelt de belangrijke spelers in de aquacultuur in staat om Atlantische zalm te kweken op een dieet dat totaal vrij is van ingrediënten uit de zee, waarbij de algenolie van Veramaris wordt gebruikt als een complete vervanging voor visolie.

De bestaande Evonik-site in Blair werd gekozen voor de productie van de omega-3 vetzuren EPA en DHA, om te kunnen profiteren van de tientallen jaren ervaring van Evonik in grootschalige biotechnologische activiteiten. Het bedrijf exploiteert daar al bijna 20 jaar een fabriek voor de fermentatieve productie van Biolys® – het aminozuur L-lysine.