De installatie gaat jaarlijks ca. 23 miljoen m3 groen gas (739 TJ energie) produceren, wat overeenkomt met het gasverbruik van ca. 21.000 huishoudens. De STERCORE groen gas en BioBased Carbon fabriek wordt daarnaast zonder SDE-subsidie geëxploiteerd.
BioBased Carbon wordt duurzaam en circulair geproduceerd van grondstoffen uit dierlijke mest en digestaat. BioBased Carbon uit co-vergisting is een goede organische meststof en bodemverbeteraar en draagt bij aan het reduceren van het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Het komt tevens in aanmerking voor de zogeheten ‘einde-afval status’, als enige product afkomstig van dierlijke mest in Nederland. Verder draagt de BioBased Carbon bij aan de CO2 opslag in de bodem en het Carbon Farming ́principe.
STERCORE heeft een gedetailleerde LCA laten opmaken om haar eigen klimaatimpact aan te tonen. De belangrijkste uitkomst uit de LCA is dat een STERCORE-fabriek jaarlijks 225.000–345.000 ton CO2 Equivalent vermijdt. Verder komen er tijdens het proces geen afvalstromen vrij. Hiermee draagt
STERCORE bij aan tot wel 10% reductie van de totale CO2-emissie 2019 van de Provincie Drenthe.
De direct uit het proces vrijkomende 30.000 ton CO2 wordt afgevangen en opgewaardeerd tot levensmiddelenkwaliteit; hierdoor is het geschikt voor toepassing in o.a. de glastuinbouw, het koelen van producten en voor toekomstige toepassingen waarvoor nu CO2 vanuit aardgas wordt gebruikt. Ook de vrijkomende warmte (ca. 5 MW per uur/70°C) kan extern worden ingezet voor bijvoorbeeld stadsverwarming, lage temperatuurdroging van producten en het opwarmen van water voor reinigingswerkzaamheden.
Zie de website van STERCORE voor meer informatie
Beeld: EMMTEC Engineering