Lees verder
Het Drenthse STERCORE gaat in Emmen een reusachtige biogasfabriek bouwen, die 20mln m3 biogas per jaar levert, voornamelijk aan bedrijven. Dat is een kwart van de totale biogasproductie in 2017 van alle vergistingsinstallaties in Nederland bij elkaar. 
Redactie / Emmen

Behalve voor de fabriek in Emmen, heeft STERCORE ook een vergunning aangevraagd voor de bouw van een soortgelijke fabriek in Havelte, vlakbij Meppel. Het bedrijf verwacht dat daarna snel meerdere bedrijven zullen volgen.

Geen afval

Bijzonder aan de STERCORE technologie is dat deze biogas maakt uit dierlijke mest en digestaat, zonder dat hierbij afvalstoffen overblijven. In het proces komt koolstof vrij, dat kan worden ingezet voor bodemverbetering, naast CO2 en warmte die in de tuinbouw kunnen worden gebruikt.

Andere Nederlandse groengasproducenten blijven aan het eind van de biogasproductie gewoonlijk met afval zitten, dat moet worden afgevoerd. De verwerkingskosten zijn doorgaans hoger dan de opbrengsten van het biogas. Daardoor zijn biogasproducenten afhankelijk van subsidies. STERCORE verwacht echter dat het na enige tijd ook zonder SDE-subsidie winstgevend kan draaien. De nieuwe technologie is ontwikkeld met ondersteuning van o.a. GasTerra en de provincie Drenthe.