Lees verder
Het samenwerkingsverband SPIC in Emmen heeft een toezegging gekregen van € 3 miljoen aan subsidie voor een nieuwe testruimte met state-of-the-art apparatuur op het Emmtec Industry & Businesspark. Daar kunnen diverse duurzame plastics en plasticproducten worden ontwikkeld en geproduceerd.
Redactie / Emmen

In het SPIC (voluit Sustainable Polymer Innovation Cluster) hebben zich verschillende Emmense plasticfabrikanten verenigd, waaronder Senbis, Cumapol en Morssinkhof. Zij willen bijdragen aan het versnellen van innovaties rond de vergroening van de plasticindustrie.

Aantrekkingskracht

De testfaciliteit maakt innovaties mogelijk, maar zal ook de internationale aantrekkingskracht van het Chemical Cluster Emmen vergroten. Dat is de overtuiging van Gerard Nijhoving, algemeen directeur van Senbis en mede-eigenaar van SPIC Facilities: ‘Met ons initiatief SPIC en de ontwikkeling van de nieuwe testfaciliteit laten we zien wat we in huis hebben. De focus ligt op bioplastics, recyclen en 3D printen. Thema’s waarvoor de belangstelling de komende jaren alleen maar verder zal groeien.’

Chemical Cluster Emmen is samen met Chemical Cluster Delfzijl onderdeel van Chemport Europe. Beide clusters vullen elkaar aan, waarbij het Emmense cluster zich vooral richt op plastics en vezels. Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe, hecht grote waarde aan de samenwerking tussen beide clusters: ‘Gezamenlijk maken ze het mogelijk dat Noord-Nederland zich internationaal onderscheidt als dé groene chemieregio van Europa.’

De subsidies voor de testfaciliteit zijn afkomstig van de provincie Drenthe (€ 0,5 miljoen), Brussel (€ 2,5 miljoen) en de gemeente Emmen (€ 50.000). Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) moet de toegezegde subsidies nog toetsen.