Lees verder
De provincie Drenthe heeft Stercore een vergunning verleend voor de bouw van een volledig circulaire mestverwerkingsfabriek in Emmen. In de fabriek worden groen gas en biobased koolstof gemaakt uit mest, zonder schadelijke emissies.
Redactie / Emmen

De fabriek zet jaarlijks 185.000 Mton aan mest of digestaat om in 75.000 Mton biobased koolstof en 30 miljoen kuub groen gas (biomethaan), voldoende om 24.000 huishoudens een duurzaam alternatief te bieden voor aardgas. Het concept is volledig circulair: er wordt geen afval geproduceerd. De koolstof is bruikbaar als organische kunstmest en bodemverbeteraar. Zelfs het proceswater wordt 100% hergebruikt. Volgens Stercore wordt in totaal 30 miljoen kg CO2-emissies bespaard.

De bouw van de industriële mestvergasser kost € 40 miljoen. De provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hebben hiervoor subsidies verstrekt. Stercore werkt in dit project verder samen met GasTerra, Gasunie New Energy, DNV-GL, TAUW, RENDO|N-TRA, Meilof, Gemeente Emmen, New Energy Coalition, Emmtec Services en EnTranCE.