Lees verder
Black Bear Carbon wil in de haven van Rotterdam zijn volgende fabriek realiseren, waar granulaat van oude banden wordt omgezet in carbon black, pyrolyse-olie en -gas.
Redactie / Rotterdam

Black Bear Carbon is toonaangevend op het gebied van de terugwinning van hoogwaardige carbon black (rCB, gerecyclede zwarte kleurstof) uit versleten banden. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden verschillende locaties in Nederland verkend voor een nieuwe fabriek en kiest voor Rotterdam.

“Er zijn aanzienlijke mogelijkheden voor optimalisatie en synergie van onze technologie in het Rotterdamse industriecomplex”, aldus Silvio Ghyoot, CEO van Black Bear Carbon. Volgens Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, past het bedrijf uitstekend in het bestaande Rotterdamse chemiecomplex. Rinke Zonneveld, directeur van ontwikkelingsbedrijf InnovationQuarter, voegt toe: “Als één van de Tech Pioneers van het World Economic Forum en één van de meest toonaangevende circulaire bedrijven in Nederland, past Black Bear bij uitstek bij het ecosysteem in onze regio.”

Verbrande aardolie

Carbon black is een cruciaal component in rubber, plastic, inkt en verf; en wordt gebruikt om hun eigenschappen te verbeteren. Bijna alles dat zwart van kleur is, bevat carbon black. Huidige fabrikanten produceren deze kleurstof door zware aardoliefracties te verbranden. Daarbij komt CO2 vrij en wordt het milieu vervuild. Black Bear wint carbon black terug uit oude banden op een schone en duurzame manier.

De komende weken werken Black Bear Carbon en Havenbedrijf Rotterdam samen de technische en financiële details uit van hun samenwerking en de opzet van het project. De plannen gaan echter verder. Na zes jaar testen en twee jaar productie-ervaring, is Black Bear klaar om zijn concept wereldwijd uit te rollen en op grote commerciële schaal teruggewonnen carbon black te produceren. Dat moet leiden tot de uitrol van honderden fabrieken met lokale partners, wat het wereldwijde olieverbruik jaarlijks met meer dan 215 miljoen vaten kan verminderen.