Lees verder
De Gentse chemiereus Oleon opende begin deze maand een nieuwe fabriek voor duurzame cosmetica, smeermiddelen en autolakken. Als feedstock gebruikt de fabriek zonnebloemen.
Redactie / Gent

De € 20 miljoen kostende productie-eenheid is gevestigd op de site van Oleon in Ertvelde, dat ligt in de Gentse havenzone. Oleon is Europees marktleider in oleochemische producten. Het zet plantaardige oliën en dierlijke vetten om in producten als vetzuren en esters, die gebruikt worden als grondstof voor voeding, cosmetica, zepen en coating.

In de nieuwe fabriek, met een capaciteit van 14.000 ton per jaar, worden onder meer dimeervetzuren gemaakt. Deze dienen als bouwstenen voor polyamiden en polyesters, die toepassing vinden in auto-coatings of zeewaterafstotende coatings. Een ander product uit deze fabriek zijn kwalitatief hoogwaardige vertakte vetzuren (isostearine). Deze blijven vloeibaar tot op zeer lage temperaturen en zijn daardoor zeer geschikt voor smeermiddelen. De goede luchtpermeabiliteit maakt deze bouwstenen bovendien ideaal voor toepassing in cosmetische crèmes en films die licht en weinig vettig zullen aanvoelen.