Lees verder
Cosun Beet Company krijgt € 3 miljoen subsidie van de provincie Groningen voor de bouw van een nieuwe duurzame bioraffinaderij in Delfzijl. De totale investering in de fabriek gaat € 50 miljoen bedragen.
Redactie / Delfzijl

Deze innovatieve fabriek zet bietenpulp van de suikerfabriek in Vierverlaten om in nieuwe plantaardige producten. Deze producten kunnen gebruikt worden als milieuvriendelijke vervangers van fossimicroplastics in onder meer verf, wasmiddelen, tandpasta, shampoo en make-up. De fabriek wordt volledig elektrisch en levert ruim 40 banen op. De subsidie wordt toegekend vanuit de regeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie.

Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in onder andere groene grondstoffen, groene waterstof en circulaire economie. In 2021 is een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen. De subsidie is aan te vragen via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Biobased producten

Cosun Beet Company heeft een lange traditie in de teelt van suikerbieten en de bijbehorende productie van suiker. Alle onderdelen van de suikerbiet worden daarbij verwerkt tot voeding, energie en biobased producten, waardoor er geen afval overblijft.

Beeld: Maksud/Shutterstock