Lees verder
Chemiebedrijf Oleon heeft in Oelegem bij Antwerpen, langs het Albertkanaal, een productie-installatie in gebruik genomen om esters te maken op basis van enzymen of natuurlijke eiwitten.
Redactie

Voor de productie worden biogrondstoffen gebruikt, zoals plantaardige oliën en dierlijke vetten. Die worden met enzymen omgezet in esters, een basisingrediënt voor cosmetica en de voedingsindustrie.

De technologie van enzymatische katalyse is mede geïnitieerd via innovatiecluster Catalisti en werd verder ontwikkeld via het Horizon 2020-project INCITE. Dit Europese onderzoeksproject werd gecoördineerd door Oleon in samenwerking met de Universiteit Gent en VITO. Het duurzame productieproces zorgt voor 40% minder CO2-uitstoot en 60% minder afvalstoffen.

Het INCITE-project brengt 8 Europese partners uit 4 EU-landen (België, Frankrijk, Italië en Duitsland) samen en loopt van september 2019 tot december 2023, met een totaal budget van € 17,4 miljoen, inclusief € 13,3 miljoen financiering uit het Horizon 2020-programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie.

Beeld: Oleon