Lees verder
De vergroening van de Vlaamse economie versnelt. In 2020 was 34% van de fysieke Vlaamse economie (dus exclusief diensten) gebaseerd op niet-fossiele grondstoffen. De farmaceutische industrie is koploper met een aandeel biobased dat in 2020 al bijna 50% bedraagt. Ook de groene chemie groeit sterk (+24%). De totale biobased economie in Vlaanderen groeide in vijf jaar tijd drie keer zo snel (+21%) als de klassieke, fysieke economie (+6%).
Redactie / Lessen

Deze cijfers komen uit de pas verschenen Bioeconomie Monitor die ILVO en VITO ieder jaar uitvoeren in opdracht van het de B2BE Facilitator en het Vlaamse departement Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw (EWI). Op basis van cijfers van het Duitse Nova-Instituut, maakt de monitor een accurate inschatting van de evolutie van het biogebaseerde deel in de verschillende bio-economische en ‘hybride’ bio-economische sectoren in Vlaanderen.

Minister van EWI Jo Brouns benadrukt dat de Vlaamse overheid volop inzet op het stimuleren van het gebruik van biomassa en niet-fossiele grondstoffen om producten te maken. “Zo zijn we gestart met de B2BE Facilitator om o.a. de samenwerking tussen de farmaceutische en chemische industrie met de landbouwsector te versterken. Veel landbouwers zijn op zoek naar alternatieve verdienmodellen. Zij zijn bereid om te experimenteren met nieuwe teelten die de biomassa opleveren die de industrie nodig heeft om af te stappen van fossiele grondstoffen. Zo creëren we een win-win.”

Prestaties verschillen per sector

Sectoren met een belangrijk aandeel biobased die de afgelopen jaren hun prestaties zagen stijgen, zijn landbouw, voeding, farma en afvalverwerking. Van alle bioeconomische sectoren levert farma de op één na hoogste toegevoegde waarde, met een zeer hoge arbeidsproductiviteit. Dat leidt tot een stijgende toegevoegde waarde van zowel de biobased (+27%) als de volledige farmasector (+44 %).

Ook de chemische sector scoort goed. Zo is er een stijging te zien in de toegevoegde waarde van de biogebaseerde delen van de chemie tussen 2016 en 2020 (+24%). Maar in tegenstelling tot de farma daalt de toegevoegde waarde van de volledige chemiesector met 10%.

Deze cijfers werden bekendgemaakt tijdens de Angelica-oogst in Lessen op het landbouwbedrijf van Annelise Coessens, die al jaren pioniert met aromatische wortels. Verwerkingsbedrijf Sotecna extraheert er etherische oliën uit voor de smaak- of geurindustrie, maar heeft ook ambities richting farma. Het Flanders’ FOOD clusterproject Aroma-roots, met steun van VLAIO, geeft daarnaast vier Vlaamse landbouwers de kans om met aromatische gewassen te experimenteren.

Beeld: oogst van de Angelica-wortel (B)