Lees verder
Gebruikte accu's van elektrische auto's zijn een mogelijke goudmijn voor de Vlaamse economie. Dat concludeert VITO uit recent onderzoek naar recycling en hergebruik van Li-Ion batterijen.
Redactie / Gent

Accu’s voor elektrische auto’s zijn gebouwd voor extreme eisen. Ze moeten al gauw 2.000 kilo aan auto en passagiers op zeer korte tijd naar hoge snelheid katapulteren, honderden kilometers lang energie leveren en bestand zijn tegen weer en wind. Wanneer de voertuigen het einde van hun levensduur bereiken, zijn de batterijen nog steeds bruikbaar voor minder veeleisende toepassingen, zoals thuisbatterijen om de energie van zonnepanelen op te slaan.

Voor die toepassing zijn conversiefabrieken nodig. De Vlaamse economie kan daar tegen 2030 rond de € 4 miljard mee verdienen, berekende onderzoeksinstelling VITO. Dat is tot zes keer meer mee dan te verdienen is met de ontmanteling en recycling van deze batterijen. Ook bespaart conversie tot 615.000 ton extra CO2, omdat er veel minder nieuwe thuisbatterijen hoeven te worden gemaakt.

Zonnepanelen

Oude zonnepanelen zijn minder goed te hergebruiken. Zij zijn wel hoogwaardig te recycleren. Zo bevatten ze silicium, zilver en glas. Van dat laatste materiaal kan, afhankelijk van de kwaliteit, nieuw glas worden gemaakt, of het kan worden gebruikt als vervanger van zand in de bouwsector.

De Vlaamse ministers van Innovatie en van Energie, respectievelijk Hilde Crevits en Zuhal Demir, zetten samen met het publiek-private samenwerkingsverband Circulair Vlaanderen de nodige stappen om hierop in te spelen.

Minister Demir lanceerde onlangs een oproep voor subsidies van € 30 miljoen voor verdere innovatie in recyclage: “Zonnepanelen en de batterijen van onze elektrische auto’s zitten vol met belangrijke en zeldzame materialen die ook in een volgend leven van grote waarde kunnen zijn. Door vooruit te kijken en nu al na te denken over nieuwe toepassingen en hergebruik van materialen uit de belangrijke energiebronnen van vandaag, zullen we ook in de toekomst minder afhankelijk zijn van de import van deze materialen uit het buitenland.” Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits investeert daarnaast € 15 miljoen in de circulaire maakindustrie.

Meer informatie is te vinden op de website van het Steunpunt Circulaire Economie, dat onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen, UGent en VITO verenigt en beleidsondersteunend onderzoek uitvoert dat wordt gefinancierd door OVAM en EWI.

Beeld: buffaloboy/Shutterstock