Lees verder
Plastic huisvuil zoals dat wordt ingezameld via de Plastic Heroes campagne, bevat allerlei verontreinigingen die het ongeschikt maken voor de mechanische recycling van PET. Denk aan vleesschaaltjes, voedselverpakkingen en synthetisch textiel. Dat leidt tot steeds grotere polyesterstromen die vanwege de voedselwetgeving niet zonder meer mechanisch mogen worden gerecycled. Chemisch recyclen is de oplossing.
Redactie / Emmen

Bij chemisch recyclen valt het plastic uiteen in de afzonderlijke chemische bouwstenen. Onzuiverheden en kleurstoffen zijn daardoor eenvoudig te verwijderen. Bij mechanisch recyclen is dat onmogelijk.

Cumapol uit Emmen ontwikkelde hiervoor samen met Green PAC en de Rijksuniversiteit Groningen een nieuw proces en start binnenkort met de bouw van een pilotfabriek. Om het eindresultaat zo duurzaam mogelijk te maken, wil Cumapol daarvoor bioglycol inzetten, afkomstig van Avantium in Delfzijl.

Onlangs werd bekend dat bijvoorbeeld Coca Cola partner wordt van het DEMETO-project, waarbij chemisch recycling proces plaatsvindt met behulp van microgolven. Volgens Marco Brons, technisch directeur van Cumapol, zijn de PET-stromen van statiegeldflessen echter van zodanige kwaliteit, dat een effectieve mechanische recycling hierbij goed mogelijk is.