Lees verder
Er is een kamermeerderheid voor beëindiging van nieuwe subsidies voor biomassacentrales. Minister Wiebes is echter terughoudend.
Redactie / Den Haag

Deze week debatteerde de Tweede Kamer met minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat onder meer over de verbranding van biomassa voor energie-opwekking. Daarvoor wordt hout uit het buitenland geïmporteerd. Ook speelt de discussie over de uitstoot van stikstof een steeds grotere rol.

Het stoppen met uitdelen van nieuwe subsidies heeft overigens geen gevolgen voor de bestaande centrales. Bedrijven hebben meerjarige subsidies gekregen en die wil de Kamer vooralsnog niet terugdraaien.

Volgens minister Wiebes (Klimaat) is biomassa noodzakelijk als tussenstap om de klimaatdoelen te halen. Hij wil wel meer terughoudendheid, maar niet volledig stoppen met subsidies: “Ik ga niet op een woensdagmiddag even een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord door de plee spoelen.”

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde onlangs dat ondanks de discussie over de duurzaamheid, de biomassacentrales een “belangrijke rol” spelen om tot een klimaatneutrale economie te komen. De helft minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 is een belangrijke pijler in het klimaatakkoord. De inzet van biomassa is volgens het kabinet daar “noodzakelijk” bij.

Beeld: gualtiero boffi/Shutterstock