Lees verder
Zijn reststromen uit de bierbrouwij hoogwaardiger te verwerken dan in veevoer? Op die vraag stortten zich 30 studenten Chemie en Chemische Technologie van Avans Hogeschool in Breda en Hogeschool Gent tijdens de International Study Week (ISW) begin april.
Redactie / Breda

De International Study Week is onderdeel van het Interreg-project Grenzeloos Biobased Onderwijs. Eén van de doelen van dit project is het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën tussen het bedrijf, studenten en docenten in de context van de biobased economie. Voor de brouwerij staan het efficiënt gebruik van grondstoffen, hergebruik van reststromen en vermindering van water en energie centraal.

Het onderzoek gebeurde in samenwerking met Brouwerij Huyghe in Melle, België, waar de studenten op excursie gingen. Zij leerden dat bij het brouwen van bier de reststromen gist, draf (bostel) en trub vrijkomen, waarvoor nieuwe toepassingen zijn gezocht.

Na twee dagen in het lab bij Avans in Breda werden de resultaten verder uitgewerkt tot een presentatie. Zo lukte het de studenten om bierviltjes, PLA-draf (bioplastic) composiet en eiwitten te verkrijgen op basis van het draf. Een draf-gist combinatie is gebruikt voor het ontwikkelen van rookpellets. Ook werden in gist functionele stoffen aangetoond, zoals vitamine B12, beta-glucaan en squaleen. De conclusie luidt dat de reststromen van het bierbrouwproces veel kansen bieden voor biobased toepassingen.