Lees verder
For the twelfth year in a row, the innovation award ‘Bio-based Material of the Year’ will be granted to the innovative bio-based chemicals and materials industry for finding new applications and markets for their bio-based materials.
Redactie / Keulen

De winnaars worden geselecteerd tijden de 12e International Conference on Bio-based Materials, 15-16 mei in Keulen. Uit een totaal van 21 inzendingen zijn zes nieuwe materialen en producten genomineerd voor de innovatieprijs:

Aakar Innovations (India): Anandi Eco + – 100% composteerbaar maandverband
Anandi Eco + is de eerste en enige regering. of India Lab gecertificeerd 100% composteerbaar maandverband. In een compostomgeving wordt ten minste 90% van deze ‘pad’ binnen 180 dagen biologisch afgebroken. Onder andere omstandigheden in de natuur duurt het langer. Op het platteland kunnen de pads eenvoudig in de tuin worden gecomposteerd, om milieuvervuiling te voorkomen en bio-mest voor de landbouw te creëren. Aakar maakt ook gebruik van lokale hulpbronnen, zoals jute, bagasse, bananenvezels en waterhyacint om het maandverband te produceren, de kosten te reduceren en gebruik te maken van afvalmaterialen van landbouwbedrijven. Anandi Eco+ pads gebruiken geen schadelijke chemicaliën en worden omgezet in mest, die verder kan worden gebruikt. Op deze manier dragen de pads bij aan de bescherming van het milieu en het hergebruik van bronnen.

CARBIOLICE (Frankrijk): EVANESTO- Zero Impact PLAstic
CARBIOLICE heeft een disruptieve oplossing ontwikkeld op basis van een innovatieve technologie die enzymen gebruikt om de composteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid van PLA-kunststoffen te versnellen. EVANESTO is ontwikkeld als een additief en kan zonder aanpassing worden gebruikt in conventionele processen voor het transformeren van kunststof. Dit additief is het meest geschikt voor bijvoorbeeld plastics voor eenmalig gebruik, waarbij composteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid een zinvolle end-of-life zijn. De eindproducten zijn dan 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar. EMANESTO komt begin 2020 op de markt en is geschikt voor verschillende toepassingen, zoals tassen, verpakkingen, wegwerpservies, etc.

Golden Compound (Duitsland): HOMEcap – Thuis composteerbare capsule
HOMEcap is ‘s werelds eerste en enige composteerbare thuiscapsule die met succes op de markt is geïntroduceerd, die ‘OK compost HOME’ is gecertificeerd en wordt gemaakt van natuurlijke vezels van de zonnebloempit-schil. De capsules bestaan uit een unieke verbinding van PTTMCC’s PBS en PBSA, gemengd met zonnebloempitten en anorganische vulstoffen. Ze worden geleverd met een deksel uit papier en cellulose, waarmee ze afsluitbaar zijn zonder extra lijm. Natuurlijk is ook het deksel thuis composteerbaar. De materiaalsamenstelling zorgt voor een lage zuurstoftransmissie, waardoor de noodzaak van een extra barrièrelaag wordt voorkomen en dus nog meer afval wordt bespaard. Een duurzaamheidsbeoordeling van VDI 4605 toonde aan dat deze capsule beter presteert dan de huidige state-of-the-art-capsules, zoals de diepgetrokken PP EVOH multilayercapsules.

Scion – New Zealand Forest Research Institute (Nieuw-Zeeland): Ligate Adhesive Technology
Scion’s LIGATE is een bio-adhesieve technologie van 100% biobased en duurzaam geteelde producten, waaronder lignine, tannine en eiwit. Het kan worden gebruikt voor het vervaardigen van technische houtproducten die geen vluchtige organische stoffen zoals formaldehyde afgeven en heeft minder impact op de levenscyclus dan producten die zijn gemaakt met traditionele petrochemische lijmen. Op water gebaseerde, niet-toxische ligatuurkleefmiddelen zijn compatibel met bestaande lijm- en paneelplaatvervaardigingsapparatuur. In tegenstelling tot andere biogebaseerde lijmen, vervangt Scion’s hars niet alleen petrochemische componenten, maar integreert het biogeïnspireerde chemiebenaderingen op een schaalbare en zeer eenvoudige manier om een ​​product te leveren dat presteert en milieuvriendelijk is.

Spinnova (Finland): Spinnova – Duurzame textielvezel
Spinnova is een duurzaam vezelbedrijf uit Finland dat disruptieve ecologische technologie ontwikkelt voor de productie van op cellulose gebaseerde textielvezels. Spinnova’s gepatenteerde technologie gebruikt geen schadelijke chemicaliën en creëert geen afval of zijstromen, waardoor de vezel en de productiemethode waarschijnlijk de meest duurzame in de wereld zijn. Het grootste verschil met andere door de mens gemaakte cellulosevezels is dat er gedurende het hele proces geen gebruik wordt gemaakt van oplosmiddelen. Spinnova gebruikt uitsluitend FSC-gecertificeerd hout of op afvalstromen gebaseerde cellulose. Het bedrijf wil de vezelproducten wereldwijd commercialiseren in samenwerking met grote textielmerken.

Stora Enso (Finland / Zweden): Lineo – Lignine-alternatief voor op aardolie gebaseerde producten
Zo’n 20-30% van hout bestaat uit lignine. Dit wordt vaak weggegooid of verbrand tijdens het productieproces van pulp. Wanneer het echter wordt geëxtraheerd en omgezet, kan lignine de manier veranderen waarop we natuurlijke hulpbronnen gebruiken om producten te maken. In 2018 lanceerde Stora Enso Lineo, een hernieuwbaar, op hout gebaseerd, niet-toxisch alternatief voor fossiele materialen. Lineo kan worden gebruikt om op olie gebaseerde fenolische materialen te vervangen in een reeks toepassingen, zoals in harsen voor multiplex, OSB (oriented Strand Board), gelamineerd fineerhout (LVL), papierlaminering en isolatiemateriaal. Stora Enso blijft zoeken naar nieuwe Lineo-toepassingen.