Lees verder
Met een groene waterstof Power-to-Power installatie op megawatt-schaal wordt Gelderland koploper in de energietransitie. Vandaag biedt een Gelders consortium van 10 partijen een intentieverklaring aan op het Stadhuis van Arnhem, aan gedeputeerde Peter Drenth (Energietransitie) en de wethouders Jan van Dellen (Economische Zaken) en Cathelijne Bouwkamp (Energie).
Redactie / Arnhem

In de verklaring commiteren verschillende Gelderse instellingen en bedrijven zich aan de bouw van een installatie die piekstromen uit zonne- en windenergie gebruikt om waterstof te maken. Die wordt tijdelijk opgeslagen en kan later worden gebruikt voor elektriciteit, warm water of (waterstof)gas. Op die manier worden grote schommelingen op het elektriciteitsnet voorkomen en is groene energie gewoon 24 uur per dag, overal beschikbaar. De Power-to-Power installatie is daarmee de ontbrekende schakel in de energietransitie.

Lokale expertise

Waterstofgas kan 20 tot 40 keer meer energie opslaan dan huidige batterij-technologieën en het productieproces is CO2 neutraal. De Power-to-Powerinstallatie vormt daarmee een volledig groene waterstofketen die het mogelijk maakt de fluctuerende energie uit natuurlijke bronnen decentraal op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. Een technisch hoogstandje dat op deze schaal nog nergens ter wereld in de praktijk is gebracht. ‘Het is een heel goed initiatief om kennis op te doen en te kijken of dit ons kan helpen in het versnellen van de energietransitie’, zegt gedeputeerde Peter Drenth.

Onder de Gelderse maakindustrie en kenniscentra bestaat echter alle expertise die nodig is om de volledig groene keten te realiseren. De 10 ondertekenaars van de intentieverklaring zijn MTSA Technopower, Nedstack Fuel Cell Technology, HyET Hydrogen, HyGear, Veolia, Kiemt, Alliander, IPKW, DEKRA en de HAN. De installatie komt op het duurzame bedrijventerrein IPKW te Arnhem.

De Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp (Energie) en Jan van Dellen (Economische Zaken) zijn vol lof over het initiatief: ‘Met de kennis, kunde en innovatiekracht van dit unieke samenwerkingsverband van bedrijven bewijst Arnhem dat het voorop loopt als het gaat om het zoeken naar oplossingen voor het energievraagstuk waar we als samenleving voor staan.’