Lees verder
Met een voorstel voor de cascadering van reststromen uit bamboe hebben studenten van de major Biobased Technology and Chemistry (Biobased TeCh) van Avans Hogeschool in Breda de IL Innovation Challenge gewonnen.
Redactie / Breda

In de wedstrijd, met als thema Materialen en Circulaire Economie, werden studenten uitgedaagd om vraagstukken vanuit het MKB op te lossen. Het winnende team zocht een antwoord op de vraag van Bambooder. Dit bedrijf teelt bamboe voor biobased vezels op de nationale luchthaven Schiphol en zoekt naar mogelijkheden om zijn reststromen (blad en takken) op te waarderen. Dat kan door de reststroom biochemisch op te werken tot furaan, pectine en lignine. Een mogelijke toepassing is hars voor biocomposieten. De studenten winnen € 5.000 om hun voorgestelde onderzoek daadwerkelijk uit te voeren in de laboratoria van Avans.

De Innovation Challenge werd georganiseerd door InnovationLink in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. In 2018 zal InnovatieLink nog een tweede challenge uitschrijven, waarvoor studenten en het innovatief MKB zich kunnen aanmelden.