Lees verder
Op 2 juli 2018 openen er meerdere subsidieregelingen voor energie- en klimaatinnovaties binnen de Topsector Energie. Ze zijn bedoeld om Nederland schoner en economisch sterker te maken.
Redactie / Den Haag

De regelingen die openen zijn: de pilots chemische recycling van kunststoffen, tenders voor MVI Energie, Geo-energie, Systeemintegratie op de Noordzee, Waterstof en CCUS (tweede openstelling). Ook opent op 2 juli de DEI-tender (Demonstratie Energie Innovatie) voor de tweede keer dit jaar.

Chemische recycling

Pilotprojecten voor chemische recycling van kunststoffen vormen een uitbreiding van de reeds bestaande BBEG tender (Beoordelingscriteria Biobased Economy, Groen Gas). Het doel van de regeling is om via innovatie de kosten van chemische recycling te verlagen en concurrerend te maken ten opzichte van verbranding. Zo draagt de regeling bij aan minder CO2-emissie in Nederland. Het budget voor deze tender is € 3 miljoen en is afkomstig uit de ‘klimaatenvelop’ uit het regeerakkoord.

Chemische recycling heeft diverse voordelen ten opzichte van mechanische recycling. Zo is het mogelijk om de pure bouwstenen waaruit kunststoffen zijn opgebouwd, op een duurzame manier terug te winnen, al dan niet met behulp van biobased chemicaliën. Lees meer over de chemische recycling van PET in Agro&Chemie 2018/2(verschijnt 26 juni).

Meer informatie over deze en andere regelingen is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Deze voert de regelingen uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (chemische recycling).