Lees verder
Studenten Ronald van der Meulen en Vladimir Aleksic, beide vierdejaars studenten Chemie aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden, hebben tijdens de jaarlijkse studentencompetitie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een onderzoeksbudget van €18.000,- in de wacht weten te slepen. Met dit budget gaan zij onderzoeken of het mogelijk is om lichtgevende nanodeeltjes (quantumdots) te synthetiseren met behulp van bacteriën.
Leeuwarden

Ronald en Vladimir gaan de komende twee maanden met het onderzoek aan de slag op de laboratoria aan Van Hall Larenstein en de Universiteit van Utrecht. Met het budget dat zij tot hun beschikking hebben kunnen zij de benodigde apparatuur en materialen aanschaffen. ‘Op Van Hall Larenstein gaan we aan de slag met het opkweken van bacteriën en het produceren van de quantumdots’, vertelt Vladimir. ‘De chemicaliën die we toevoegen aan de bacteriën worden omgezet in lichtgevende nanokristallen. In principe zou je dus kunnen zeggen dat de bacteriën onze minifabriekjes zijn.’

De twee studenten zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor het onderzoek. De uiteindelijke resultaten zullen zij in december, via een wetenschappelijke poster, presenteren op het Chains Event van NWO. De studentencompetitie wordt ieder jaar georganiseerd door Chemische Wetenschappen, samen met de Topsector Chemie.

Voor uitleg over het onderzoek, zie de video bovenaan dit bericht.