Lees verder
Team Citrion van de Universiteit van Athene heeft vandaag (20 oktober) de BISC-E studentencompetitie van 2020 gewonnen. Het team ontwikkelde een wintgevende oplossing voor de overlast door bittere sinaasappels in de Griekse hoofdstad.
Redactie / Brussel

Overal in Athene staan sinaasappelbomen met niet-eetbare vruchten. Jaarlijks valt zo’n 40 kton aan sinaasappels op de weg. Ze gaan stinken, worden glibberig en veroorzaken ongevallen en verstoppingen van regenwater-afvoeren.

Team Citrion ontwikkelde een plan waarbij burgers de vruchten inzamelen in ‘smart bins’ op diverse plaatsen in de stad. Zo verdienen ze punten via een game app, waarmee ze voor korting kunnen sparen bij lokale winkeliers. Uit de ingezamelde vruchten kunnen diverse waardevolle inhoudsstoffen worden gehaald. Twee zijn er onderzocht, namelijk conserveringsmiddelen voor cosmetica en natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor biologisch landbouw. Volgens Citrion is daarvan in totaal 15 kton product te maken en € 86 miljoen winst te behalen.

Winnaars

De winnaars kregen een cheque van € 5.000 om hun idee verder te ontwikkelen. De tweede prijs (€ 2.500) ging naar het Nederlandse team Sucker Spheres, van de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen. Zij willen snel afbreekbare microplastic parels (microbeads) voor cosmetica maken uit een materiaal dat voorkomt in zuignappen van inktvissen, maar ook kan worden geproduceerd in een standaard industriële bioreactor.

Het Finse team Zeopack van de Universiteit van Aalto won de derde prijs (€ 1.000) voor hun idee: een (gerecycled) papieren inlegvel met additieven ethyleen absorberen, om de houdbaarheid van fruit en groenten tot 40% te verlengen.

Jury

De drie finalisten waren door een deskundige jury geselecteerd uit zes deelnemende studentenstudenten. Juryleden waren Kees de Gooijer (TKI Agri&Food, NL), George Sakellaris (Academy of Sciences Czech Republic, CZ), Manfred Kircher (Wageningen University, DE) en Kevin O’Connor (University College Dublin/UCD en het Irish National Bioeconomy Research Centre/BEACON, IE). De prijswinnaars werden gekozen door de industrieleden van het Bio-based Industries Consortium. Nelo Emerencia, Programmadirecteur van BIC, sprak na de digitale prijsuitreiking de ambitie uit dat in 2021 teams uit minstens de helft van alle Europese lidstaten aan de competitie mee zullen doen.

De Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) wil disruptieve innovatie bevorderen in de biogebaseerde sector, in een jaarlijkse competitie tussen enkele van Europa’s meest veelbelovende universitaire studenten (BSc & MSc).

Video’s over alle inzendingen zijn nog te bekijken op het YouTube kanaal van BISC-E.

Beeld: chrisontour84/Shutterstock