Lees verder
De grenzen voor het gebruik van stikstof worden vooral in Noordwest-Europa en delen van China en India fors overschreden. In Afrika en Zuid-Amerika daarentegen is juist ruimte voor meer stikstof. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research (WUR).
Redactie / Den Haag

Wetenschappers van de drie instituten hebben de ‘planetaire grenzen’ voor stikstof-uitstoot voor het eerst regionaal in kaart gebracht. Zij publiceren hierover in het tijdschrift Nature.

In deze nieuwe studie worden de regionale verliezen van stikstof vergeleken met berekende (globale, geen nationale) regionale grenswaarden voor de effecten op de natuur- en waterkwaliteit. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat stikstof een ‘veelkoppig monster’ is. Onderzoeker Lena Schulte-Uebbing van het PBL: “In sommige regio’s zijn de grenzen voor waterkwaliteit overschreden, in andere de grenzen voor effecten op landnatuur, en in weer andere regio’s allemaal.”

“Het veranderen van de stikstofverdeling over de wereld is belangrijk”, stelt WUR-onderzoeker Wim de Vries. “Om de wereld te voeden zonder de regionale en planetaire stikstofgrenzen te overschrijden, moeten we stikstof in de landbouw veel efficiënter gebruiken. Daarnaast moeten we verliezen uit niet-agrarische stikstofbronnen, zoals rioolwater en industrie, verminderen. Dat vraagt dus om gecoördineerde actie.”

Lees meer op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Beeld: pmvfoto/Shutterstock