Lees verder
Samenwerken staat centraal in het nieuwe Strategisch Plan 2019-2022 dat Wageningen University & Research (WUR) deze week heeft gepresenteerd. Het plan omvat een oproep aan partners, studenten, alumni en burgers om samen met WUR het potentieel van de natuur te verkennen, meer inzicht te krijgen in actuele uitdagingen en te discussiëren over en te navigeren tussen conflicterende belangen.
Redactie / Wageningen

De 21e eeuw staat in het teken van grote mondiale uitdagingen die landen en sectoren overstijgen. De mens put de natuur en de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet uit, ondervoeding blijft een wereldwijd probleem, steden raken overbevolkt en het klimaat is snel aan het veranderen.

Met kennis, onderwijs en onderzoek van het allerhoogste niveau wil WUR mondiale uitdagingen aangaan en de vereiste transities vormgeven en versnellen. Daarvoor zijn zowel huidige als nieuwe partners, nationale en internationale partners nodig. Tegelijkertijd richt WUR zich op continue interne vernieuwing, verandering en verdere ontwikkeling om de kwaliteit, maatschappelijke impact en mondiale positie te behouden en te versterken.

Thema’s en programma’s

Als belangrijke investeringsthema’s voor de komende jaren ziet WUR ‘verbonden circulariteit’ (optimaal gebruik en valorisatie van hernieuwbare grondstoffen/biomassa), de eiwittransitie (plantaardige en nieuwe eiwitbronnen, zoals insecten en zeewier, als duurzame en economisch aantrekkelijke alternatieven voor vlees) en ‘digitale tweelingen’ (sensorgestuurde dynamische softwaremodellen, waarmee fysieke objecten beter zijn te begrijpen en analyseren, maar ook voorspelbaarder worden).

Vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s zullen bovendien leidend zijn voor het ontwikkelen van nieuwe kennis:

  • Circulair en klimaatneutraal (een circulaire en klimaatrobuuste maatschappij helpt bij het aanpassen aan klimaatverandering, deze te voorkomen of de gevolgen te verzachten).
  • Voedselzekerheid en de waarde van water (het combineren van kennis binnen de agri-food- en waterdomeinen om de overgang
    richting duurzame voedselsystemen wereldwijd vorm te geven)
  • Natuurinclusief en landschap (het vergroten van de biodiversiteit)
  • Veilig en gezond (veilige en gezonde voedingsproducten en voedselproductiesystemen)
  • Datagestuurd en hightech (de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en analyse-algoritmes voor Big Data binnen de agri-food en levenswetenschappen).