Lees verder
Biotechnologie wordt in Europa erkend als belangrijke factor voor het bereiken van economisch leiderschap, het vergroenen van de samenleving en het veiligstellen van de voedsel- en grondstofzekerheid. Dat bleek vorige week tijdens het jaarlijkse Europese Forum voor Industriële Biotechnologie (EFIB), in Rotterdam. De tijd dringt, want er is een wereldwijde technologie race losgebarsten die zal bepalen wie er in de toekomst de leiding neemt in de fabricage en handel op dit gebied.
Redactie / Rotterdam

De EU moet dan ook van start met een snelle opschaling van de bioproductie, gekoppeld aan modernisering van het regelgevingsklimaat om investeringen in onderzoek en ontwikkeling te stimuleren. Ook moeten er incentives komen om talent aan te trekken op het gebied van zowel business als biofabricage.

Het EFIB Rotterdam Statement dat op 25 oktober door EuropaBio’s directeur Claire Skentelbery werd gepresenteerd, stelt drie urgente doelen:

  1. Modernisering van de regelgeving en het beleid rondom biotechnologie en biofabricage. Politiek bewustzijn over het belang van nieuwe gentechnieken voor planten is er inmiddels in Brussel, maar dat dient te worden uitgebreid met additionele beleidsacties voor micro-organismen.
  2. Europa moet een actieve speler zijn in wereldwijde waardeketens en netwerken met toegevoegde waarde door strategische prioriteiten vast te stellen voor de Europese biofabricage. Dit zal Europa in staat stellen concurrerend en veerkrachtig te zijn en tegelijkertijd de mondiale toeleveringsketens te versterken.
  3. Een duidelijk investeringstraject van R&D naar grootschalige markttoegang is nodig om technologieën tot wasdom te brengen en tegelijkertijd activiteiten binnen Europa te ondersteunen. Hierin is onder meer een rol weggelegd voor de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) waarin het Bio-based Industries Consortium en de Europese Commissie samen de ontwikkeling en schaalvergroting van innovatieve biobased oplossingen stimuleren, maar ook voor de European Innovation Council, die kleine bedrijven ondersteunt met een combinatie van subsidies en aandelen.

De volledige tekst van de EFIB Rotterdam Statement is te vinden op de website van EuropaBio, zie de groene knop hieronder. EFIB 2024 zal plaatsvinden in Marseille en wordt georganiseerd in samenwerking met Bioeconomy for Change.

De volledige tekst van de EFIB Rotterdam Statement is te vinden op de website van EuropaBio, zie de blauwe knop hieronder. EFIB 2024 zal plaatsvinden in Marseille en wordt georganiseerd in samenwerking met Bioeconomy for Change.

Beeld: Claire Skentelbery tijdens EFIB 2023