Lees verder
Europa heeft een schrijnend tekort aan groeicapaciteit voor de biofabricage van nieuwe duurzame producten. “Nu al is er krapte en we zien die krapte verder toenemen”, constateert Adam Burja, Hoofd Biotechnologie van dsm-firmenich. Hij sprak eind oktober op EFIB 2023 in Rotterdam tijdens een door CBE JU gesponsorde sessie over de industriële transformatie van Europa.
Pierre Gielen / Rotterdam

Dsm-firmenich richt zich op de ontwikkeling en fabricage van natuurlijke producten voor de sectoren verzorging en voeding. Het bedrijf is voorjaar 2023 ontstaan uit een fusie van het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich en heeft vestigingen wereldwijd, waarvan zo’n 30% binnen Europa. Voor de bouw van nieuwe grootschalige fabrieken kijkt het bedrijf echter vooral naar locaties elders.

Verandering van strategie

Burja wijst op de lancering van commerciële productiefaciliteiten van twee succesvolle joint ventures: Avansya (microbiologisch geproduceerde stevia zonder de bittere smaak, samen met Cargill) en Veramaris (duurzaam geproduceerd visvoer op basis van microalgen, samen met Evonik). De technologie is ontwikkeld in Europa. De commerciële productie, die volgens Burja ‘significante investeringen’ vergde, is echter gevestigd in de VS, in Blair, Nebraska.

Vanwaar deze keuze? “Als we locaties zoeken met voldoende ruimte om te kunnen groeien, lopen we in Europa overal tegen capaciteitsproblemen aan. Alle locaties zitten vol of bijna vol. Een mogelijke toekomstige verdere uitbreiding wordt bij voorbaat beperkt.”

“Daar komt bij dat de operationele kosten om in Europa te produceren de laatste jaren flink zijn gestegen, door een aantal factoren waarop we geen controle hebben, maar die ons wel beïnvloeden. Dat heeft voor industriële bedrijven geleid tot een verandering van strategie: in de bestaande faciliteiten zullen we alleen nog producten maken met een hogere toegevoegde waarde, de rest zullen we elders produceren.”

Nieuwe kansen

De nieuwe strategie hoeft geen doemscenario te zijn, benadrukt Burja. De verandering brengt ook positieve kanten en kansen met zich mee. “Zo zie ik de Europese Green Deal als een kans voor ons om nieuwe fermentatiemethoden te introduceren. Ik denk daarbij specifiek aan de kansen die gasfermentatie biedt. Europa heeft historisch gezien een voorsprong op biotechnologiegebied en het is dé plaats waar nieuwe manieren en stijlen van fermentatie als eerste werden geïntroduceerd.”
Daar hoort wel de waarschuwing bij dat biotechnologie in Europa lange tijd als losstaand van biofabricage is gezien. Elders in de wereld worden de twee termen in één adem genoemd. Het aangekondigde Biotechnology and Biomanufacturing Initiative van de Europese Commissievoorzitter Von der Leyen is dan ook welkom. “Als je het over biotechtechnologie hebt, hoort biofabricage daar onlosmakelijk bij. Anders kunnen we wel de meest geweldige ideeën hebben, maar zonder industrie, zonder faciliteiten om ze te lanceren, zal het bij ideeën blijven.”