Lees verder
Start-ups met octrooien en handelsmerken zijn meer dan tien keer succesvoller in het verkrijgen van financiering, blijkt uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).
Redactie / München

Biotechnologie is de sector met het grootste percentage start-ups dat in het bezit is van IE-rechten (56,7%) in Nederland. Daaronder valt ook de ruim 20% (21,9%) van de Nederlandse start-ups in biotech die handelsmerken en octrooien bundelen. Dit volgt de Europese trend, waarin biotechnologie veruit de meest IE-intensieve sector is, met bijna de helft van de Europese start-ups die octrooien of geregistreerde handelsmerken gebruikt.

Na biotechnologie zien we start-ups uit de sector wetenschap en techniek (37%), gevolgd door energie (33%), terwijl gezondheidszorg op de vierde plaats staat (31,9%) wat betreft start-ups die IE-rechten gebruiken.

Uit de nieuwe EOB-EUIPO-studie blijkt bovendien dat 95% van de Nederlandse start-ups die zich in de late financieringsfase bevinden en die octrooien bezitten, Europese octrooien gebruikt in plaats van nationale. Dat helpt ook bij het verkrijgen van financiering in een vroeg stadium; daarin zijn bedrijven met Europese IE-rechten meer dan vijf keer zo succesvol dan die met nationale IE-rechten (6,1 keer meer kans voor handelsmerken en 5,3 voor octrooien).

Nederland neemt volgens Invest in Holland de vierde plek in op de lijst van beste Europese landen voor start-ups. Ondanks deze trend heeft slechts 14% van de Nederlandse start-ups een IE-recht aangevraagd, wat ver onder het Europees gemiddelde (29%) ligt. Finland en Frankrijk hebben met elk 42% het hoogste percentage start-ups met een aangevraagd IP-recht. Start-ups in Duitsland (40%), Oostenrijk (40%), Italië (39%), Noorwegen (37%), Zweden (34%), Denemarken (34%), Zwitserland (32%) en Tsjechië (31%) vragen gemiddeld meer IE-rechten aan.

Deep Tech Finder

Het EOB heeft deze maand de Deep Tech Finder gelanceerd: een digitaal hulpmiddel waarmee potentiële investeerders start-ups met baanbrekende en veelbelovende nieuwe technologieën kunnen vinden en beoordelen. Deze zogeheten ‘deeptech-start-ups’ hebben te maken met bijzondere uitdagingen bij het ontwikkelen van baanbrekende technologieën, omdat dit grote investeringen en lange aanlooptijden met zich meebrengt. Dergelijke start-ups kunnen vooral baat hebben bij octrooien en handelsmerken om ‘geduldige’ investeerders aan te trekken.

Kijk voor meer informatie op de website van het EOB.

Beeld: Song_about_summer/Shutterstock