Lees verder
Biofabricage – de productie van materialen en chemicaliën uit hernieuwbare biologische grondstoffen – kan een sleutelrol spelen in de economische en ecologische transitie van Europa. Dat stelt het Bio-based Industries Consortium (BIC) in het vandaag (17 maart 2025) verschenen Trendrapport 2024-2025.
Redactie / Brussel

Biofabricage wordt in het rapport gepositioneerd als een cruciale industrie voor Europa’s strategische autonomie. “Als Europa zijn leidende positie in technologie en duurzaamheid wil behouden, moeten we de kloof tussen innovatie en marktintroductie dichten,” stelt Dirk Carrez, uitvoerend directeur van BIC. Hij wijst op de noodzaak van een krachtig beleidskader dat de sector ondersteunt en versneld opschaalt.

In maart 2024 gaf de Europese Commissie al een duidelijk signaal met de publicatie van de mededeling over ‘Boosting Biotechnology and Biomanufacturing in the EU’. Het rapport van BIC roept op om deze visie om te zetten in concrete beleidsmaatregelen, zoals het integreren van biofabricage in de EU Biotech Act en het Clean Industrial Deal.

Drempels overwinnen

Voor dit kan worden gerealiseerd, zijn nog belangrijke drempels te overwinnen. Een van de grootste uitdagingen blijft de regelgeving. Uit een workshop georganiseerd door BIC in oktober 2024 bleek dat het Europese wetgevingskader nog steeds sterk leunt op fossiele industrieën, waardoor biofabricage moeilijk kan opschalen. BIC stelt daarom voor om een ‘EU defossilisation accelerator’ op te zetten, die de transitie naar biofabricage moet versnellen met onder andere harmonisatie van wetgeving en meer investeringen vanuit de kapitaalmarkten.

Een ander knelpunt is de beschikbaarheid van duurzame biomassa. Het rapport benadrukt dat er duidelijke richtlijnen moeten komen voor het duurzaam oogsten en inzetten van biomassa, in lijn met de ‘food first’-principes en circulaire economie-doelstellingen.

Het verschil maken

Diverse bedrijven tonen al aan hoe biofabricage een verschil kan maken. Het rapport toont er een aantal. L’Oréal zet met zijn ‘Sustainable Product Optimisation Tool’ in op een duurzamere productieketen. Braskem’s ‘I’m green™’ bioplastics vervangen fossiele kunststoffen door hernieuwbare varianten uit suikerriet. En het SWEETWOODS-project in Estland slaagt erin om 90% van houtbiomassa om te zetten in hoogwaardige bioproducten.

Daarnaast wordt kunstmatige intelligentie steeds belangrijker in het opschalen van biofabricage. Jon Goriup, CEO van VCG.AI, ziet AI als een middel om efficiëntere productieprocessen te realiseren en nieuwe circulaire businessmodellen te ontdekken.

De transitie versnellen

Het rapport concludeert dat Europa een samenhangend beleid moet ontwikkelen om de transitie naar biofabricage te versnellen. Daarvoor pleit ook Walter Lutz, secretaris-generaal van het European Technology Platform for the Future of Textiles and Clothing (Textile ETP). Een samenhangend beleid vereist wel een duidelijker reguleringskader, meer investeringen en een strategisch gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Het trendrapport roept dan ook op tot internationale samenwerking, waarbij lessen worden getrokken uit de Verenigde Staten en recente G20-afspraken over bio-economie.

Dirk Carrez vat het als volgt samen: “Biofabricage biedt enorme economische kansen en kan een essentiële rol spelen in het terugdringen van CO2-uitstoot en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. Maar om die potentie waar te maken, moeten we nu investeren in de juiste regelgeving en marktomstandigheden.”

“De tijd is rijp om deze kans te grijpen en Europa aan kop te zetten in de wereldwijde biobased revolutie,” besluit het BIC-rapport.

Het Trendrapport 2024-2025 is te downloaden vanaf de website van BIC