Lees verder
MKB-ondernemers die biobased polyesters of de bouwstenen daarvoor in hun bedrijf willen testen of evalueren, kunnen vanaf nu subsidie aanvragen. De helft van de kosten van de tests kunnen daarmee worden vergoed, tot een maximum van € 25.000. Het Groeifonds-programma Biobased Circular heeft hiervoor de nieuwe Subsidieregeling Testen Circulaire Biopolyesters (STCB) opgezet.
Redactie / Den Haag

Deze laagdrempelige subsidie is bedoeld voor mkb’ers die actief (willen) zijn in de productieketen van biobased polyesters, zoals producenten van monomeren, polymeren en eindproducten van polyester, maar ook voor compounders, engineers, merkeigenaren, afvalverwerkers en recyclers. Projecten die in aanmerking komen voor de subsidie, zijn tests die verband houden met een of meer van de volgende onderwerpen:

  • welke biogrondstoffen geschikt zijn om er suikers en daarna monomeren (bouwstenen) voor biobased polyester van te maken;
  • hoe van biobased monomeren polyesters zijn te maken.
  • hoe verwerkbaar het materiaal is en welke nieuwe processen en formuleringen de verwerkbaarheid verbeteren (denk aan tests met vormbaarheid, doorlooptijd en toevoegingen);
  • de eigenschappen en prestaties van het materiaal voor de gewenste toepassing (zoals de sterkte en transparantie);
  • of de markt positief reageert op halffabricaten en eindproducten van biopolyester;
  • hoe recyclebaar of composteerbaar producten van biobased polyesters zijn.

Het gaat bij circulaire biopolysters specifiek om polyesters op basis van koolhydraten van plantaardige, dierlijke of microbiologische herkomst, denk aan (Bio)PET, PEF, PLA, PHA, polyester coatings en harsen voor verpakkingen, bouw, interieur of textiel. Biobased Circular wil dat deze materialen meer worden toegepast, zodat de circulaire economie in Nederland wordt bevorderd. Andere kunststoffen, ongeacht of deze biobased zijn, vallen niet onder de regeling.

In totaal bedraagt het subsidiebudget van de STCB anderhalf miljoen euro. De regeling is deze week van start gegaan en loopt tot uiterlijk 7 oktober 2025. De verwachting is dat er in 2026 een vervolg komt.

Op 1 april opent Biobased Circular ook aanverwante subsidieregeling voor Energie- en Klimaatonderzoek en Ontwikkeling (EKOO-BBC). Deze steunt het uitvoeren van haalbaarheidsstudies van innovatieve productie- en recyclingprocessen en applicaties van biopolysters.

Meer informatie over beide subsidieregelingen is te vinden op de website van RVO Nederland.

Beeld: Light Stock/Shutterstock