Lees verder
Avantium heeft €760.000 ontvangen van het EU Horizon Europe programma voor haar deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma Rebiolution. Dat maakt het groene chemiebedrijf deze week bekend bij het verschijnen van de jaarcijfers. In totaal is aan het internationale Rebiolution-consortium € 4,9 miljoen aan Horizon Europe-subsidies toegekend.
Redactie / Amsterdam

Rebiolution staat voor ‘Novel biodegradable, REcyclable, BIO-based and safe plastic polymers with enhanced circuLar properties for food packaging and agricUltural applicaTIONs’. Dit driejarige internationale programma is dan ook gericht op het ontwerpen en synthetiseren van biobased en biologisch afbreekbare polyestermengsels op basis van FDCA (furaandicarbonzuur) en andere biobased monomeren, voor gebruik in voedselverpakkingen en landbouwfolie.

Alternatief voor PE en PBAT

In het kader van het Rebiolution-programma zal Avantium enkele honderden kilo’s FDCA leveren
voor de ontwikkeling en productie van een biologisch afbreekbaar en composteerbaar
polyestermengsel. Het is de bedoeling om het resulterende bioplastic Rebiolution te gebruiken als
plastic coating voor voedselverpakkingen (papier/kunststof composieten), als alternatief voor het
fossiele polyethyleen (PE). Een andere beoogde toepassing het gebruik in mulchfolie voor landbouwtoepassingen. Als zodanig zou dit nieuwe polyester een volledig biobased alternatief kunnen zijn voor het veelgebruikte PBAT (butyleen-adipaat-cotereftalaat), dat deels op fossiele basis wordt gemaakt.

Avantium heeft de YXY® Technologie ontwikkeld die suikers op plantaardige basis omzet in FDCA, dat samen met mono-ethyleenglycol (MEG) op plantaardige basis kan worden gepolymeriseerd tot de duurzame kunststof PEF (polyethyleen furanoaat).

Delfzijl

Als monomeer biedt FDCA de mogelijkheid om een verscheidenheid aan polymeren te maken, van polyesters, polyamiden en polyurethanen tot coatingharsen, weekmakers en andere chemische producten. Momenteel bouwt Avantium ’s werelds eerste commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl (Nederland), met een capaciteit van 5.000 ton per jaar. Deze fabriek wordt in 2024 geopend.

FDCA werd in 2004 door het Amerikaanse Ministerie van Energie opgenomen als de nummer twee in de top 12 van prioritaire chemische stoffen voor het opzetten van de groene chemie-industrie van de toekomst.

Kijk voor meer informatie op de website van Avantium.

Beeld: much folie (Natalia Garidueva/Shutterstock)