Lees verder
Hernieuwbare chemiebedrijf Avantium heeft nieuwe afnameovereenkomsten gesloten voor PEF. Eerder waren er al overeenkomsten met acht bedrijven. Daar zijn recent AmBev (een Braziliaanse brouwerijbedrijf en onderdeel van de AB InBev Group, het grootste bierbedrijf ter wereld) en LVMH Group (wereldleider in luxe parfums en cosmetica) bijgekomen.
Redactie / Amsterdam

AmBev gaat PEF (polyethyleen furanoaat) inkopen en gebruiken voor frisdrankflessen. PEF is een een 100% plantaardig en recycleerbaar alternatief voor PET plastic. Hoewel het mogelijk is om PEF voor de volledige fles te gebruiken, kiest Ambev ervoor om het alleen te gebruiken voor de binnenlaag. Naast de duurzaamheidsvoordelen heeft PEF namelijk ook functionele voordelen. Zo is de zuurstofbarrière van PEF is tien keer beter dan die van PET, en de CO2-barrière zestien keer beter. Dit maakt de frisdranken niet alleen langer houdbaar, maar optimaliseert ook de smaak en de bruis.

Tom van Aken, CEO van Avantium: “Dankzij de succesvolle samenwerking met AmBev komt PEF beschikbaar voor de frisdrankportfolio van AmBev in Brazilië en Latijns-Amerika. Dit opent een nieuwe geografie en markt voor Avantium en versnelt de verdere adoptie en groei van PEF.”

Cosmeticaverpakkingen

LVMH sloot zich eerder dit jaar al aan bij het door Avantium gecoördineerde en door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) gefinancierde PEFerence consortium. Het luxecosmeticahuis ziet Avantium’s PEF als duurzame verpakkingsoplossing voor haar beautymerken, waaronder Parfums Christian Dior, Givenchy Parfums, Guerlain en vele andere. De testresultaten waren zo succesvol dat LVMH Perfumes & Cosmetics Houses een afnameovereenkomst afsloot.

Avantium bouwt momenteel ’s werelds eerste commerciële fabriek voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur) uit plantaardige suikers in Delfzijl, Nederland. FDCA is het hoofdingrediënt voor het maken van de plantaardige, goed recyclebare kunststof PEF, die superieure eigenschappen heeft in vergelijking met de huidige veelgebruikte verpakkingsmaterialen op basis van aardolie. Avantium verwacht de FDCA Flagship Plant tegen eind 2023 te openen, zodat PEF vanaf 2024 commercieel kan worden gelanceerd.

Kijk op de website van Avantium voor meer informatie.

Beeld: fundering FDCA Flagship plant/Avantium.