Lees verder
Avantium heeft plannen om een nieuwe pilotplant bouwen voor de productie van tweede generatie glucose. De fabriek komt op de huidige locatie van Avantium op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Dat zei CTO Gert-Jan Gruter vrijdag tijdens de Applied Biobased Materials Conferentie van AMIBM in Maastricht.
Amsterdam

De twee pilot-plants voor FDCA die Avantium in Geleen heeft draaien, verhuizen in de komende maanden naar een groter gebouw binnen de Brightlands Campus. Daardoor komt het gebouw van de huidige pilot plant beschikbaar.

Gruter wees in zijn keynote speech op de noodzaak om voor de langere termijn te kijken naar tweede generatie feedstocks die niet concurreren met de voedselproductie. Daarbij valt te denken aan reststromen van de productie van hout, maïs (stro), suikerriet (bagasse) of suikerbieten (pulp). Op dit moment zou er van concurrentie met de voedselproductie nog geen sprake zijn, maar dat kan veranderen als de wereldbevolking groeit naar een verwachte 9-10 miljard in 2050.

Avantium heeft een eigen gepatenteerd proces voor de productie van FDCA, waaruit biobased PEF flessen kunnen worden gemaakt. Onder meer Danone en Coca Cola investeerden in het bedrijf. Eerder dit jaar maakte Avantium bekend samen met BASF een pilot commerciële plant voor de opschaling van FDCA-productie te bouwen in Antwerpen.