Lees verder
Beschadigd lichaamsweefsel in de steigers zetten, zodat het met eigen cellen kan regenereren. Dat is letterlijk wat prof. dr. Fergal O'Brien van het RCSI college in Dublin, Ierland doet. Hij lichtte de techniek toe tijdens de Applied Biobased Materials Conference 2016 van AMIBM in Maastricht, vrijdag 26 april.
Maastricht

Door het plaatsen van een biobased en biodegradable hulpconstructie (‘scaffold’), al dan niet voorzien van stamcellen, in beschadigd weefsel kunnen de meest ingewikkelde aantastingen van bijvoorbeeld botten of zelfs kraakbeen worden hersteld.

De hulpconstructie geeft de wond of beschadiging de kans om op natuurlijke wijze te helen en bestaat doorgaans uit collageen, de meest voorkomende proteïne in het menselijk lichaam. Het is poreus, biocompatibel, homogeen, volledig biologisch afbreekbaar en non-toxisch. Daardoor kan de scaffold in het lichaam blijven, waar hij wordt afgebroken naar onschadelijke stoffen die op natuurlijke wijze worden afgevoerd.

‘Biodegradable polymeren helpen om implantaten te kweken die een leven lang meegaan’, zegt O’Brien. Door de porositeit kunnen er bloedvaten in groeien. Op deze manier zijn zelfs volledige hartkleppen te ‘kweken’. Een andere toepassing van de scaffold is het afleveren van geneesmiddelen of stamcellen op specifieke tijden en specifieke plaatsen in het lichaam. En dankzij de biobased oorsprong wordt de constructie niet afgestoten. ‘Voor medische toepassingen is dit hét biomateriaal van de toekomst’, aldus O’Brien.