Lees verder
Avantium kondigde vanochtend aan dat het via een beursgang (in Amsterdam en Brussel) 100 miljoen euro op wil halen. Met de kapitaalinjectie wil het bedrijf onder meer (deels) de referentiefabriek van FDCA en PEF in Antwerpen financieren.
Amsterdam

‘Met de commercialisering van onze YXY-technologie en andere projecten die de pilot productiefase ingaan, is toegang tot de kapitaalmarkten de meest logische stap om onze strategie en onze ambitieuze groeiplannen effectief te ondersteunen’, aldus CEO Tom van Aken. Vorig jaar zette Avantium, samen met de Duitse chemiereus BASF, Synvina op: een joint-venture die de (opschaling van de) productie en vermarkting van PEF en FDCA (het platformmolecuul dat onder meer ten grondslag ligt aan PEF) gaat verzorgen.

Het plan is om in 2020/2021 een FDCA-fabriek van 50 kiloton te realiseren. Circa vier jaar erna zal dan een fabriek van 400 KTon het levenslicht moeten zien. Avantium is van plan om 65 tot 75 miljoen euro van de geplande 100 miljoen te besteden aan de realisering van de eerstgenoemde fabriek. Het resterende deel zal gaan naar pilot plants voor andere technologieën van het bedrijf, te weten Zambezi en Mekong. Inmiddels heeft Avantium via zogenaamde cornerstone investeerders (investeerders die een relatief groot deel van de totale investering in beslag nemen, red.), waaronder bestaande investeerders, ongeveer de helft van de 100 miljoen euro al binnen.