Lees verder
Het groene chemiebedrijf Avantium maakte gisteren (13 december) bekend dat het zich volledig gaat richten op de productie en verkoop van de FCDA en PEF-technologie. Het stopt met investeren in de zogeheten Ray-technologie voor de productie van plantMEG en plantMPG.
Redactie / Amsterdam

FDCA is een uit industriële suikers geproduceerde grondstof voor het biobased kunststof PEF, een veelbelovend alternatief voor PET dat de aandacht trok van merkeigenaren wereldwijd. Zo zijn er diverse afnameovereenkomst getekend, o.a. met bierbrouwer Carlsberg.

De eerste commerciële fabriek voor FDCA die momenteel in Delfzijl wordt gebouwd, valt echter fors duurder uit dan verwacht. Avantium wijt dit aan inflatie, hogere rentes en verstoringen in de toeleveringsketen. In totaal zal er de komende jaren €255 miljoen extra nodig zijn, waarvan €63 miljoen om de periode te overbruggen tot de fabriek operationeel is. Vanaf de tweede helft van 2024 gaat de fabriek 5 kton FCDA per jaar produceren. Vanaf 2026 verwacht CEO Tom van Aken €100 miljoen per jaar binnen te slepen, mede dankzij de verkoop van nieuwe technologielicenties.

Door het stoppen met Ray-technologie verdwijnen in het hoofdkantoor van Avantium in Amsterdam 25 van de in totaal 170 banen van het bedrijf. Avantium wil verder geld ophalen via extra leningen en een geplande aandelenuitgave van €50 miljoen.

Op 24 januari 2024 is er een bijzondere aandeelhoudersvergadering hierover. Lees meer op de websites van het FD en Avantium.

Beeld: Avantium