De subsidie is voor bedrijven en onderzoeksorganisaties die samenwerken in een onderzoeks- of ontwikkelingsproject rondom innovaties op het gebied van biopolyesters die een groot samenwerkingsverband nog niet kan oppakken. Er moet minstens één onderneming bij betrokken zijn.
De innovatie in kwestie moet een duidelijke oplossing bieden binnen een van de volgende onderwerpen:
- Circulair ontwerpen van producten en halffabrikaten;
- Nieuwe generatie bouwstenen en biopolymeren;
- Duurzame biogrondstoffen;
- Recycling van biobased materialen.
Het gaat hierbij specifiek om polyesters op basis van koolhydraten van plantaardige, dierlijke of microbiologische herkomst, denk aan (Bio)PET, PEF, PLA, PHA, polyester coatings en harsen voor verpakkingen, bouw, interieur of textiel. Biobased Circular wil dat deze biopolyesters meer worden toegepast, om de circulaire economie in Nederland te bevorderen. Andere kunststoffen, ongeacht of deze biobased zijn, vallen niet onder de regeling.
In totaal is binnen deze regeling € 2,5 miljoen beschikbaar. Het indienen van een aanvraag kan vanaf 1 april en 13 mei 2025. Let op: dit is een tender. De hoogst scorende aanvragen krijgen subsidie totdat het budget op is.
Voor mkb-ondernemers die testen en evaluaties willen uitvoeren met circulaire biopolyesters is er een andere, laagdrempelige subsidieregeling STCB die loopt tot 7 oktober.
Meer informatie over beide subsidieregelingen is te vinden op de website van RVO Nederland.
Beeld: Kwangmooza/Shutterstock